Expositie van diverse Steenwijker Schilders


Periode 2 Maart tot 1 Juni
Jan Katers (1923-1992)De Steenwijker Jan Katers was een begenadigd tekenaar/schilder. Hij wilde met hart en ziel de kunstkant op, maar hij besefte daarbij dat dit niet altijd genoeg “brood op de plank” zou betekenen voor zijn vrouw en twee kinderen.Vandaar ook zijn loopbaan bij ‘t Poppenrijck en later bij de DYKA.

Katers deed inspiratie op bij verschillende schilders uit de regio, waaronder Hendrik Broer uit Giethoorn en Charles Moen uit Steenwijk. Hij schilderde voornamelijk stillevens en natuur.

Het bestuur van het Stadsmuseum Steenwijk heeft een ruimte ingericht gewijd aan het werk van Jan Katers en enkele andere Steenwijker schilders.
Op de website www.jankaters.nl zijn de meeste van zijn werken te zien; al komt een schilderij in werkelijkheid veel beter tot zijn recht!

Katers heeft vele tekeningen en schilderijen nagelaten. Op 9 oktober van dit jaar is het 100 jaar geleden dat hij in Steenwijk geboren werd. Daarom heeft zijn familie 2023 aangeduid als herdenkingsjaar. Een moment om nog eens uitgebreid aan hem te denken, ook door middel van deze expositie.

Voor meer info: www.jankaters.nl.Eskaf in Stadsmuseum Steenwijk